Premies voor zonnepanelen, warmtepompen en sturingsapparaten voor elektrisch verwarmen

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. De Vlaamse Regering besliste daarop om een retroactieve investeringspremie te geven aan eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter.

Heb je zonnepanelen?

Deze premie is afhankelijk van het jaar waarin zonnepanelen zijn geplaatst.

Opgelet: als de digitale meter geplaatst werd voor 20 juli 2021, moet de aanvraag uiterlijk op 18 januari 2022 ingediend zijn.

Heb je zonnepanelen in combinatie met warmtepompen?

Ook dan kun je een bijkomende premie aanvragen. Dit is een forfaitair bedrag van 1163 euro bovenop de retroactieve premie voor zonnepanelen. Deze subsidie kun je aanvragen tot en met 31 maart 2022.

Heb je microwarmte-krachtinstallaties en/of kleine windturbines?

Voor jou is er ook een premie voorzien.

De klassieke Ferrarismeter

Eigenaars met een klassieke meter kunnen bij de installatie van de digitale meter de bovenstaande retroactieve investeringspremies aanvragen binnen 6 maanden na plaatsing en tot 31 december 2025.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen moet jouw installatie voldoen aan de voorwaarden. De aanvraag zelf gebeurt via de website van Fluvius.

Vraag hier je subsidies aan

Interessante premie voor wie elektrisch verwarmt

Je kunt daarnaast nog een premie krijgen voor sturing van elektrische warmte als je elektrisch verwarmt via warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Door de installatie van een sturingsapparaat kun je je elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk afstemmen op je eigen productie en/of het vermijden van piekmomenten. Meer informatie vind je op de website van Fluvius.

Nieuwe zonnepanelen blijven interessant

Zeker met de stijgende energieprijzen is een installatie te overwegen. De Vlaamse overheid wil in 2022 het premiebedrag van 2021 behouden. Nadien neemt de premie jaarlijks af en loopt tot 31 december 2024.

Gepubliceerd op maandag 27 december 2021 15.07 u.