Rattenbestrijding

Ben je eigenaar, huurder of gebruiker van een terrein of gebouw en zie je een rat lopen? Dan ben je verplicht om op je terrein te zorgen voor de bestrijding van ratten.

Vroeger kon je bij de gemeente rattengif krijgen. Door een aanpassing van de wetgeving mag de gemeente, omwille van het veiligheidsrisico, zelf geen rattengif meer verdelen aan de inwoners. Ook de vrije verkoop via winkels zal strikt gereglementeerd worden.

Hoe aanvragen ?

Heb je ratten opgemerkt in openbaar gebied, dan kun je dit melden via het meldingsformulier onderaan deze pagina.

Afhandeling

Alle meldingen worden door een gespecialiseerde firma behandeld. De firma die voor de gemeente de rattenbestrijding uitvoert, heeft in Zwijndrecht meer dan 100 lokaasbakken staan. Deze bakken worden tien keer per jaar gecontroleerd, en indien nodig bijgevuld.

Dit zorgt ervoor dat de globale rattenpopulatie stabiel blijft (alle ratten wegkrijgen is utopie). Daarnaast doet de firma ook twee rioolcampagnes tijdens de lente en herfst omdat veel ratten zich ook in rioleringen ophouden.

Meer info

Een preventieve aanpak werkt het best. Het gaat er daarbij om dat je voorkomt dat ratten voedsel, water en beschutting vinden. Een paar tips:

  • laat geen etensresten rondslingeren in de tuin;
  • zorg ervoor dat alle voedsel voor mens en dier veilig weggeborgen zit in afgesloten dozen of tonnen;
  • zorg voor een regelmatige afvoer van huisvuil;
  • ruim regelmatig op in en rond het huis, zo worden schuil- en nestplaatsen voorkomen;
  • composteer in een vat en niet op een losse hoop.

Als deze preventieve maatregelen niet voldoende zijn, kun je de ratten vangen met klemmen of kooien, of werken met rattengif. Wees echter voorzichtig met gif. Het brengt altijd risico’s met zich mee. Zorg er altijd voor dat het gif wordt afgeschermd en leg het op een plaats waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.