Start handelszaak

Je droomt ervan om ooit een eigen zaak te starten of je plannen zijn al heel concreet? Het is een hele uitdaging.

Vaak heb je extra vergunningen nodig vooraleer je kunt starten met je handelszaak. Contacteer de dienst lokale economie en check welke bedrijfsactiviteiten toegelaten zijn in een bedrijfszone, in bedrijfsgebouwen of in winkelpanden waar je wilt werken. 

We geven je hier alle belangrijke informatie om je als ondernemer te vestigen in Zwijndrecht.

Voortaan kun je terecht op Just-on-web om een vennootschap of een vzw op te richten.

Ondernemersvaardigheden bewijzen

Sinds 1 september 2018 heb je geen attest basiskennis bedrijfsbeheer meer nodig om een zaak op te starten in Vlaanderen. Voor een aantal beroepen moet je wel beroepskennis kunnen aantonen.

Zichtrekening openen

Je opent een zichtrekening bij een financiële instelling die in België gevestigd is. Deze rekening vermeld je op alle documenten en handelspapieren van je onderneming.

Ondernemingsnummer aanvragen

Het ondernemingsloket biedt, naast de verplichte administratieve formaliteiten, een ruime waaier van bijkomende diensten aan.

De voornaamste taken van het ondernemingsloket zijn:

  • inschrijving in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO);
  • aanvragen van een uniek ondernemingsnummer;
  • controle van de voorgaande, nodige vergunningen voor het uitoefenen van een activiteit.

Er zijn acht erkende ondernemingsloketten. Een overzicht vind je hier: erkende ondernemingsloketten.

Na de inschrijving ontvang je een uniek ondernemingsnummer. Dit nummer bestaat uit tien cijfers en is hetzelfde als je btw-nummer. 

Btw-nummer activeren

Je btw-nummer is hetzelfde als je ondernemingsnummer, maar dan voorafgegaan door BE.

Je kunt zelf online een aanvraag indienen. Het ondernemingsloket kan ook tegen betaling in jouw plaats een btw-identificatie aanvragen. De prijs van die dienst varieert per loket.

Bij een sociaal verzekeringsfonds aansluiten

Zelfstandigen zijn onderworpen aan een specifieke regeling rond sociale zekerheid. Voor de correcte inning van de sociale bijdragen ben je verplicht je aan te sluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.

Bij een ziekenfonds aansluiten

Ben je al aangesloten bij een ziekenfonds, dan moet je gewoon je verandering van statuut melden.

Meer info

Vlaams Agentschap Innoveren-Ondernemen (VLAIO)

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen is een belangrijk aanspreekpunt voor elke Vlaamse ondernemer. Op de site van VLAIO (www.vlaio.be) vind je meer informatie omtrent o.a. financiering en steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid, formaliteiten en vergunningen, … Daarnaast geven ze je ook allerhande aandachtspunten voor het opstarten van een eigen zaak.

Het nieuwe e-loket voor ondernemers kun je ontdekken via https://www.e-loketondernemers.be/nl .

UNIZO, NSZ en VOKA

UNIZO (www.unizo.be), NSZ (www.nsz.be) en VOKA (www.voka.be) zijn organisaties die ondernemers verenigen, informeren, adviseren en hun belangen behartigen. Ze geven je de maximale kansen om je onderneming uit te bouwen tot een succesvolle zaak.

Horeca Vlaanderen

Dit is een organisatie van en voor de horeca. Hun drie pijlers zijn belangenverdediging, ondersteunen en netwerken.
Op www.horecavlaanderen.be/starters vind je alle informatie voor een succesvolle start en de startersbrochure is een must-read voor elke startende ondernemer.

Voor bijkomende inlichtingen/informatie of een afspraak bel je het gratis nummer 0800 99 604 of mail naar lokale.economie@zwijndrecht.be .