Straatnaamwijzigingen

In de fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht zijn er maar liefst 152 straten met een gelijke of homonieme (gelijkluidende) naam. Om verwarring te vermijden, maar vooral om de ‘vindbaarheid’ van adressen voor gps en hulp- en veiligheidsdiensten te garanderen, werden deze aangepakt.

Hoe?

De drie gemeenten legden samen een indicatieve lijst aan van alle betrokken straatnamen. Bij de keuze van te wijzigen straatnamen werd uitgegaan van de ‘minste weerstand’: de straat met de minste inwoners en ondernemers verandert van naam.

Stemmen

De nieuwe namen komen er met intensieve medewerking van de betrokken bewoners, ondernemers en eigenaars. Zij mochten voorstellen doen en vervolgens stemmen op de naam van hun voorkeur.

Gemeenteraadsbeslissing

De gemeenteraad keurde op donderdag 26 september 19 nieuwe straatnamen goed.

Ook in Beveren en Kruibeke veranderen er straten van naam. De gemeenteraad van Kruibeke keurde al 28 nieuwe straatnamen goed. In Beveren staan er 34 straatnaamwijzigingen op de agenda van de gemeenteraad van dinsdag 22 oktober.

De 19 nieuwe straatnamen in Zwijndrecht

Huidige straatnaam (tot 31/12/2024)

Nieuwe straatnaam (vanaf 1/1/2025)

Berkenlaan

Terlochtlaan

Beukenlaan Witte Beukenlaan
Dennenlaan

Larikslaan

Ernest Claesstraat

Virginie Lovelingstraat

Galgestraat 

Aguwettestraat

Hendrik Consciencestraat

Hugo Clausstraat

Kastanjelaan 

Hofkouterlaan

Kerkplein 

Martinusplein

Kerkstraat 

Beiaardstraat

Kloosterstraat

Wolfsbergstraat

Leeuwerikenlaan

Koolmeeslaan

Lijsterbeslaan

Fresialaan

Melselestraat

Bloesemstraat

Molenstraat 

Graanmolenstraat

Pastorijstraat 

Machuitenstraat

Schoolstraat

Krinkelstraat

Smisstraat 

Lentestraat

Visserstraat 

Marie Popelinstraat

Zandstraat 

Pietje Waasstraat

Straatnaambordjes

In totaal krijgen 85 straten in de fusiegemeente een nieuwe naam; 34 in Beveren, 28 in Kruibeke en 24 in Zwijndrecht. Op 31 december verschijnen de 86 nieuwe straatnaambordjes in het straatbeeld, want vanaf 1 januari zijn de nieuwe straatnamen een feit.

Post in de brievenbus

De betrokken inwoners en ondernemers krijgen in de loop van deze week voor de derde keer post in de brievenbus. Ze krijgen een brochure met een praktische gids. Daarin vinden ze, naast de nieuwe naam van hun straat, alles wat zij moeten weten om hun adreswijziging in orde te brengen. Heel wat zaken gebeuren gelukkig al automatisch, dus de impact is beperkt.

Financiële compensatie

De gemeente werkt ook nog een financiële vergoeding uit voor wie een adreswijziging ondergaat. Als de gemeenteraad hierover beslist heeft, wordt hierover verder gecommuniceerd, vermoedelijk in oktober.

Duiding en overzicht

De 3 gemeentes plannen in het infomagazine van december nog een gezamenlijk artikel om alle inwoners meer duiding te geven. Nadat alle straatnaamwijzigingen in de 3 gemeenten zijn goedgekeurd, verschijnt er op de website van de gemeente een interactieve kaart met een overzicht.

Procedure

De procedure voor straatnaamwijzigingen heeft dit jaar heel wat stappen doorlopen:

  • januari: aanleggen van de lijst met betrokken straten en pleinen.
  • februari: bepalen welke straat van naam moet veranderen en welke niet. Hierbij wordt de weg van de minste weerstand gebruikt: een straat met minder inwoners/ondernemingen verandert van naam, de gelijknamige straat met meer inwoners/ondernemingen behoudt de huidige naam.
  • maart: bekijken welke straten kunnen doorgetrokken en/of verbonden worden (al dan niet over de deelgemeentegrenzen heen).
  • 10 > 14/04: communicatie naar alle betrokken bewoners, ondernemers, huis- en erfeigenaars die wonen in een straat die van naam moet veranderen.
  • medio april > 12/05: betrokken bewoners, ondernemers, huis- en erfeigenaars ouder dan 10 kunnen via een online platform (of telefonisch via T 03 740 02 50) een aantal voorstellen voor een nieuwe straatnaam suggereren.
  • medio mei > medio juni: de cultuurraad maakt per betrokken straat een shortlist van 3 mogelijke namen op.
  • juli & augustus: betrokken bewoners, ondernemers, huis- en erfeigenaars ouder dan 10 kunnen via een online platform (of telefonisch via T 03 740 02 50) stemmen op één van de drie voorgestelde namen. De naam met de meeste stemmen wordt dan in september voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.
  • september: de colleges van burgemeester en schepenen en de gemeenteraden beslissen over de gekozen namen. De ingangsdatum van de nieuwe straatnaam is 1 januari 2025.
  • 1 januari 2025: de betrokken straat draagt vanaf nu de nieuwe naam.
  • Alle huidige postcodes, ook postcode 2070 van Zwijndrecht, blijven na 1 januari 2025 dezelfde.