Tour Elentriek: Street Art in Zwijndrecht

Heb jij de kleurrijke nutsvoorzieningskasten al gespot in Zwijndrecht? Negen jonge talenten uit Zwijndrecht en uit de buurt hebben in het thema van 'sprookjes en tijd' de elektriciteitskasten versierd met een kleurrijk kunstwerk op gezet. Ontdek alle kunstwerken in de gemeente via de Tour Elentriek.

Zo verliep Tour Elentriek

Via sociale media werd in juni 2021 een oproep gelanceerd om creatieve dorpsgenoten warm te maken voor dit project. Door een anonieme jury werden er negen personen geselecteerd om deel te nemen. Tussen zondag 5 september en zondag 12 september werden de kasten geschilderd.

Andere Streetart projecten

Naast de negen fleurige kasten bezit Zwijndrecht nog andere street art. In de Richard Orlentstraat vinden we een muurschildering gemaakt door D’Artagnan en in de put aan jeugdcentrum Den Trechter, Dorp Oost 42, vinden we een werk terug van de organisatie Aerosol Kings. Deze werken vind je op wandelafstand van de nutsvoorzieningskasten. Ook de kaaimuur te Burcht wordt aangepakt. Dat is gepland in het voorjaar van 2022.

Titels en locaties van de nutsvoorzieningskasten

  • “Rapunzel”, door Smoutsy (Annick Aelbrecht), Hof ter rijen 29.
  • “De kus van de kikker”, door Vera De Caluwé: hoek Ferdinand Dedeckerstraat en Dorp Oost.
  • “Roodkapje in het donkere bos”, door Marie Tricon: vooraan in de Richard Orlentstraat.
  • “De prinses en de kikker”, door Hanne Donceel: Dorp Oost 45.
  • “De boze wolf”, door Ragna Moller: Tramhalte Verbrandendijk, aan het wandelpad richting Zandstraat.
  • “Alice in Wonderland”, door Tibault De Jaeger: Ter hoogte van Pastoor Coplaan 29.
  • “Alice’s tea party”, door Chloe Nunez Garcia. Hoek Verbindingstraat en Pastoor Coplaan.
  • “De landing van Roodkapje en de boze wolf”, door Livinus Pelgrims: Hoek Pastoor Coplaan en doodlopende straat naar Sint Martinus.
  • “De Kleine Zeemeermin”, door Cecko: Ter hoogte Boomgaardstraat 27.

Samenwerking met Optika

Het hele proces, van ontwerpfase tot afwerking, is zorgvuldig in beeld gebracht door Fotoclub OPTIKA uit Zwijndrecht. Tijdens de schilderweek van vijf tot twaalf september kregen de artiesten regelmatig bezoek van Ivo Delrue, Guy Bennaerts, Rik De Preter en Gerrit Janssens. Zij brachten het proces van a tot z mooi in beeld.

Tour Elentriek

Ontdek zelf alle kleurrijke kunstwerken via de Tour Elentriek. Op het plannetje in bijlage zie je waar alle waar alle kasten staan. Je vindt er ook de dichtstbijzijnde speelterreintjes op terug. Deze staan aangeduid met een schatkist van de buitenspeelkaart. Neem dus zeker je kind of kleinkind mee.

Street art digitaal?

Via www.optika-zwijndrecht.be/index.php/activiteiten/samenwerking bekijk je de foto’s van de ontwerpfase.

Op www.streetartcities.com vind je een overzichtelijk stratenplan terug met de exacte locaties van de nutsvoorzieningskasten.

Maak jij Tour Elentriek uit Zwijndrecht mee bekend? Post een foto met of van je favoriete kast op Facebook en Instagram. Vermeldt zeker volgende hashtags: #jeugddienstzwijndrecht, #cultuurdienstzwijndrecht of #tourelentriek.

Gepubliceerd op dinsdag 9 november 2021 14 u.