Triptiek - Mark Jambers

Ingehuldigd: 14 juni 1992

Plaats: pleintje Laarstraat - Constant Van Goeystraat

Het kunstwerk

Het werk bestaat uit drie losstaande beelden die samen één geheel vormen. De drie figuren stellen mensen voor die tot in hun essentie herleid werden. Vooraan staat een brede vlaggendrager, gevolgd door een eenzame figuur, zonder armen en hoofd. De derde figuur steekt de handen in de lucht en de haren wapperen in de wind. De ondertitel van de sculptuur ‘Optocht zonder racisme’ spreekt trouwens boekdelen. Het beeld is een oproep aan de mensen voor meer verdraagzaamheid en solidariteit ten opzichte van elkaar. De beelden zijn van polyester en werden beschilderd. Ze zijn 2,85 meter hoog. Dit was het eerste beeld van Jambers dat een vaste standplaats kreeg in het Vlaamse straatbeeld.

De kunstenaar

Mark Jambers werd in Antwerpen geboren op 17 januari 1947. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en Gent.

Begin jaren zeventig werkte hij als scheepstimmerman. Zijn eerste werken gingen dan ook over het sociale leven in de haven en over de arbeiders. Hiervoor gebruikte hij linoleum als materiaal, waarin hij inkervingen maakte (lino’s). Hij maakte de overstap naar de beeldhouwkunst en liet zich hierbij inspireren door de Afrikaanse kunst. Eerst gebruikte hij hout en gips als materiaal, later werd dit vervangen door beelden in beschilderd polyester.

Sinds 1970 neemt hij deel aan diverse individuele en groepstentoonstellingen.

Mark Jambers boetseert in eerste instantie menselijke figuren die sterk vereenvoudigd zijn. Hij puurt de figuur uit totdat de sterk gestileerde vorm wordt bereikt. Het is de spanning tussen die strakke, sobere vorm enerzijds en de geëngageerde inhoud anderzijds, die aan het werk van de kunstenaar een bijzondere waarde geven.

Zijn sociaal engagement is onlosmakelijk verbonden met zijn artistieke productie. De titels van zijn werken vormen een staalkaart van zijn maatschappelijke betrokkenheid: Vrijwilliger voor Tsjernobyl, Opbouw van de landbouw in Nicaragua, enz.