Vanaf 1 jan. herbuikbare bekers verplicht

Vanaf 1 januari 2020 moeten er op evenementen herbruikbare bekers worden gebruikt. Zowel kleine als grote publieke evenementen en festivals moeten voldoen aan deze wetgeving. Herbruikbare bekers zijn milieuvriendelijker dan éénmalige wegwerpbekers uit plastiek of karton.

Bijkomend voordeel is dat het terrein properder blijft omdat er minder zwerfvuil is door bekers die rondslingeren. Herbruikbare bekers zijn bovendien sterk en onbreekbaar.

Naast herbruikbare bekers kun je ook glas en keramieken kopjes gebruiken. Zeker voor buurtfeesten kun je aan iedereen vragen om zijn eigen glas en/of tas mee te brengen. Je mag wel nog wegwerp PMD flessen of glazen achter de toog gebruiken. Deze zamel je dan, achter de toog, selectief in.

Organisatoren kunnen bij Ibogem terecht voor het lenen van herbruikbare bekers van 25 cl of 33 cl en een wasstraat. Je betaalt een waarborg van 2 euro per beker als je de bekers terug binnenbrengt. Dankzij de wasstraat kun je de bekers snel en zuinig afwassen.

Tijdens je event moedig je de bezoekers aan om hun afval te sorteren in afvaleilandjes. Backstage kun je dan grote containers zetten om je afval te sorteren. Om je evenement leuk aan te kleden kun je materiaal lenen van de kringloopwinkel.

Tips om je evenement duurzamer te maken vind je ook op de website van De Groene Vent (www.groenevent.be). Zo kun je nadenken over duurzame mobiliteit naar je event, energie en water, ruimte, materialen en catering.

Als gemeente geven we het goede voorbeeld. Kom op 5 januari 2020 naar de Nieuwjaarsdrink op Kerkplein. Daar kun je drinken uit herbruikbare bekers. Aan de feestvierders wordt gevraagd om hun eigen jeneverglas mee te nemen tijdens dit evenement.

Wil je toch nog wegwerpbekers gebruiken? Dan moet je motiveren hoe je 90 % van het afval selectief gaat inzamelen. Een evenement aanvragen doe je via het evenementloket op de website.

Gepubliceerd op maandag 30 december 2019 13.18 u.