Vandaag start de eerste fase van het Zomerplan

Vandaag treedt de eerste stap van het Zomerplan in werking, met onder meer de opening van de horeca binnen en terugkeerdagen voor telewerkers. In het overlegcomité zijn ook de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie.

Het Overlegcomité stelt vast dat het aantal coronapatiënten op intensieve zorg blijft dalen en zich ruim onder de richtdrempel van 500 bedden bevindt. Ook de vaccinatiecampagne is op tempo en intussen hebben meer dan acht op tien kwetsbaren (65-plussers en mensen met onderliggende aandoening) al twee weken hun eerste vaccindosis gekregen.

Wat zijn de versoepelingen?

Sociaal contact, winkelen en werk

 • Thuis mag je vier mensen binnen ontvangen (kinderen niet meegerekend). Dat mogen elke keer vier andere mensen zijn en ze moeten geen familie zijn van elkaar of van jezelf
 • Thuiswerken blijft nog verplicht, maar elke week mag iedereen éé dag terugkeren naar de werkvloer. Er mag maar maximaal 20% van het personeel tegelijk aanwezig zijn.
 • Je mag opnieuw winkelen met meer dan 2 mensen. Je hoeft ook niet meer binnen 30 minuten uit de winkel zijn.

Horeca

 • Cafes en restaurants mogen ook binnen weer mensen ontvangen. De regels zijn hetzelfde als op de terrassen: max. 4 aan tafel (tenzij je gezin groter is), gezelschappen moeten op 1,5 meter afstand van elkaar zitten en mondmaskers zijn verplicht als je de tafel verlaat. De openingsuren worden aangepast van 5 u. s’ ochtends tot 23.30 u. s’ avonds, zowel voor binnen als buiten.

Evenementen

 • Evenementen (concerten, theatervoorstelling, musicals, sportwedstrijden) mogen met 200 mensen binnen of 75% van de zaalcapaciteit. Buiten mogen er 400 mensen samenkomen. Telkens met mondmasker, en op veilige afstand van elkaar. Evenementen kunnen enkel tussen 5 u. s’ ochtends en 23.30 u. s’ avonds.

Sporten en activiteiten

 • Fitnesscentra gaan weer open met ventilatieprotocollen.
 • Niet-professionele sporten mag met 50 mensen binnen en 100 mensen buiten.
 • Jeugdactiviteiten en kampen kunnen met 50 personen, maar nog zonder overnachting. Vanaf 25 juni zijn dit 100 personen en zijn overnachtingen mogelijk.
 • Dynamische betogingen kunnen met 200 deelnemers, statische betogingen met 400 deelnemers.
 • Kermissen, braderijen, brocantes en rommelmarkten zijn opnieuw toegelaten.

Feesten en recepties

 • Feestzalen mogen opnieuw de deuren openen en 50 mensen binnen ontvangen voor een feest of receptie.
 • Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen met 100 mensen binnen en 200 mensen buiten.

Wat mag er terug open

 • Nachtwinkels mogen opnieuw open blijven tot 23.30 u. Het algemeen verbod op de verkoop van alcohol tussen 22 uur en 5 uur wordt opgeheven
 • Huis aan Huis verkoop is weer toegelaten
 • Bioscopen, bowling, publieke sauna’s, binnenspeeltuinen, tropische zwembaden, casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren mogen opnieuw open.

Reizen

Reizen kan opnieuw op een veilige manier gebeuren. Lees hier de regels rond vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

Voorzichtig blijven

Het Overlegcomité bevestigt de doelstelling om de brede bevolking zoveel mogelijk te vaccineren. In afwachting moeten we voorzichtig blijven. Zo duurt het tot drie weken na het toedienen van de dosis vooraleer het vaccin afdoende beschermt. Tijdens die periode kan men besmet raken, ernstig ziek worden en andere personen besmetten. Het respect van de gedragsregels, zoals het dragen van een mondmasker en het respecteren van de 1,5 meter regel, blijft daarom aangeraden.

MEER INFO
https://www.info-coronavirus.be
www.zwijndrecht.be/coronavirus

Gepubliceerd op woensdag 9 juni 2021 0 u.