Vernieuwd fiets- en wandelpad het Zand is nu ook verlicht

Sinds vorige week hangt er straatverlichting langs het fietspad tussen de Torenstraat en de Verbrandendijk (N70). Daarmee is de vernieuwing van deze fiets- en wandelweg helemaal afgerond. Het kostte het gemeentebestuur van Zwijndrecht drie jaar tijd om dit te kunnen realiseren.

De locatie van deze weg, pal op de grens met Antwerpen, zorgde ervoor dat de uitvoering van deze werken langer duurde dan verwacht. Het pad ligt immers op grondgebied Zwijndrecht maar is wel eigendom van de stad Antwerpen. Daarom was er een vergunning nodig van de stad.

Onderhandelen met stad Antwerpen

Omdat Antwerpen nog niet wist hoe de toekomst van de site het Zand er moest uitzien kon het ook geen vergunning geven”, vertelt mobiliteitsambtenaar van Zwijndrecht Peter Raats. “We spraken wel af om de weg alvast tijdelijk te verbeteren en te verlichten.” Hiervoor vond de gemeente externe middelen bij Lantis, bouwheer van de Oosterweelwerken. “Zo weegt deze ingreep niet op onze eigen begroting. Precies voor deze tijdelijke, snel realiseerbare verbeteringswerken stelt Lantis een budget ter beschikking voor zogenaamde minder-hinder-maatregelen.

Met dit budget in handen kreeg het gemeentebestuur alsnog toelating van de stad om deze werken te mogen uitvoeren. Burgemeester André Van de Vyver en schepen van openbare werken Bruno Byl zijn tevreden: “We hopen dat de vele fietsers en voetgangers die dit pad dagelijks gebruiken dit werk zullen waarderen. Daar doen we het tenslotte voor.”

Onderdeel van Bovenlokaal Fietsroutenetwerk

Oorspronkelijk was dit fiets- en wandelpad bedoeld als tijdelijke omleiding tijdens wegenwerken aan de N70. Ondertussen werd dit een druk gebruikt fietspad dat deel uitmaakt van het provinciaal fietsknooppuntennetwerk. Op vraag van gemeentebestuur Zwijndrecht is het nu ook erkend als deel van het Bovenlokaal Fietsroutenetwerk (BFF). “Deze route zal later een hoogwaardige verbinding moeten vormen van de Burchtse Weel tot aan de Fietsbrug naar de Waaslandhaven”, zeggen Burgemeester Van de Vyver en schepen Byl.

Nu ook Vlietbospad verbeteren

De gemeente bereidt nu de volgende realisatie voor die dit fietsroutenetwerk moet verbeteren. Het Vlietbospad tussen de Verbrandendijk en de Polderstraat wordt verbreed tot 3,5 meter, krijgt asfalt en ook een apart voetpad langs het eerste deel. De gemeente zal ook de aanwezige natuurelementen versterken langs het Vlietbos en werkt daarvoor nauw samen met Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt.

Gepubliceerd op maandag 19 oktober 2020 15.35 u.