Vlagen van geurhinder blijven mogelijk

Op maandag 24 juni werd een lek vastgesteld aan een naftatank in het tankenpark van TotalEnergies Olefins Antwerp te Zwijndrecht. De opruimwerkzaamheden zijn volop aan de gang. Daardoor was er de afgelopen dagen een zware benzinegeur waar te nemen in de ruime omgeving van Zwijndrecht en Antwerpen.

Vlagen van geurhinder

De lekkende tank is ondertussen helemaal leeg. Maar op de site is er nog een aanzienlijke hoeveelheid nafta aanwezig die opgeruimd moet worden. Tijdens deze nazorgfase kunnen de werkzaamheden opnieuw voor vlagen van geurhinder zorgen, afhankelijk van de veranderlijke wind. Het is moeilijk te voorspellen waar die hinder kan plaatsvinden. De hulpdiensten blijven nog aanwezig.

Een Adviseur Gevaarlijke Stoffen voert sinds het begin van het incident periodiek metingen uit. Daaruit blijkt dat er inderdaad af en toe een toename is van de geurhinder, maar dat de gemeten waarden geen gezondheidsrisico inhouden.

Ondervind je hinder van de geur? Sluit dan je ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

De gemeente dringt aan op een grondige evaluatie van het incident en doorgedreven controle van dergelijke opslagtanks. Na afronding van het incident zal een uitgebreide bodemsanering nodig zijn. Er wordt ook bekeken hoe de communicatie naar de omwonenden toe vanuit het industriegebied geoptimaliseerd kan worden. 

Benzinegeur

De geur van nafta ruikt zoals benzine. De afgelopen dagen kregen de hulpdiensten veel meldingen omdat mensen de geur vaak verwarren met die van aardgas. Probeer de afweging goed te maken: ruik je aardgas of kan het ook de geur van dit incident zijn?

Ben je ongerust dat er toch mogelijk een aardgaslek is? Bel dan altijd 112. 

Verkeershinder

Door de aanwezigheid van de hulpdiensten is de openbare weg nog steeds afgesloten ter hoogte van Scheldedijk 30. Ook volgende week is er nog verkeershinder door de geplande werken aan een overweg van de spoorlijn ter hoogte van de Canadastraat en de Scheldedijk. Die werken hebben helaas vertraging opgelopen door het incident. 

De halte "Zwijndrecht" van DeWaterbus blijft toegankelijk voor medewerkers van het bedrijf DEME. Andere passagiers worden doorverwezen naar de halte "Kallo".

Perimeter ingesteld

Op deze kaart vind je de veiligheidsperimeter en afgesloten wegen terug.

Kaart van veiligheidsperimeter en afgesloten wegen

Gepubliceerd op woensdag 3 juli 2024 14.15 u.