Vlaggen van Joke Van Canneyt

Joke Van Canneyt maakte 3 vlaggen voor de kunstenweek 2020. Je kan ze bewonderen aan het Kunstenhuis en aan OC 't Waaigat. Het centrale thema van de kunstenweek was dit jaar “ Alfred Ost”, een Zwijndrechtse kunstenaar.

Alfred Ost wint een olympische medaille in 1920

Tussen 1912 en 1948 was schilderkunsten samen met muziek, architectuur, beeldhouwkunst en literatuur nog een olympische discipline. Afgelopen zomer op 14 augustus was het exact één eeuw geleden dat de eerste olympische vlag werd gehesen. Dat gebeurde in Antwerpen op het Kiel in het Beerschotstadion, vertelt Joke Van Canneyt. In datzelfde jaar, in 1920, heeft onze Zwijndrechtse kunstenaar Alfred Ost een bronzen medaille gewonnen met zijn schilderij ‘de voetballer’.

Storm en plezier in zijn werk

Het opvallende in het werk van Alfred Ost is een hele dynamische tekenstijl, waardoor er veel energie en beweging wordt gesuggereerd. Hierdoor merkt Joke veel onrust, maar tegelijkertijd ook veel plezier in zijn werken. Die taferelen spelen ook vaak af onder een dramatisch wolkendek. Je voelt als het ware in zijn werken vaak een storm voorbij razen. 

Vlaggen van Joke Van Canneyt

De drie vlaggen van Joke Van Canneyt vormen samen één doorlopend beeld. Maar elke vlag afzonderlijk heeft ook een eigen sfeer. De ene vlag is eerder licht en dansant. De andere vlag is meer dwingend en dramatisch.

De keuze om de beelden op vlaggen te laten uitvoeren was relevant. Het maakt het tijdelijke en het veranderlijke van het element 'lucht' voelbaar. Dit is voor Joke een metafoor voor wat er vandaag gebeurt in onze samenleving. “We leven in een tijdsbestek waar we ons moeten realiseren dat alles tijdelijk en zeer veranderlijk is.”

alert-box-close-text

Aangepaste dienstverlening

Voor de veiligheid van iedereen organiseren we onze dienstverlening zoveel mogelijk digitaal.

Voor de meeste zaken kun je terecht in het  e-loket.

Vind je daar wat je zoekt?

Dan regel je het best rechtstreeks in het e-loket. Hiervoor kun je geen afspraak maken.

Vind je daar niet wat je zoekt?

Voor sommige zaken is het noodzakelijk dat je langskomt in het gemeentehuis (een ID-kaart aanvragen bijvoorbeeld). Hiervoor kun je wél een afspraak maken via deze website.

Je hebt geen toegang tot internet?

We helpen je graag telefonisch verder op 0800 99 604 (gratis).