We hebben een naam gevonden voor de verkaveling tussen Antwerpsesteenweg en Oude Gentweg

De naam voor de verkaveling tussen de Antwerpsesteenweg en de Oude Gentweg wordt Godelieve Moenssensstraat. De naam werd gekozen door de Cultuurraad. Ze adviseren de gemeenteraad en brengen socio-culturele organisaties en inwoners van Zwijndrecht bij elkaar. Maar ken jij Godelieve Moenssens?

Over Godelieve Moenssens

Godelieve Moenssens was een schrijfster en dichteres. Ze werd geboren op 9 juni 1939 in Antwerpen en groeide op in de Burchtse Dorpstraat.

Spierziekte

Ze was af en toe onverklaarbaar ziek.

Kort na de bevalling van haar zoon Leo op 19 maart 1961 konden dokters eindelijk een diagnose stellen. Ze leed aan een ernstige spierziekte: myasthenia gravis. Ze geraakte helemaal verlamd en kon enkel knipperen met haar ogen om te communiceren.

Haar man verliet haar, maar Leo bleef haar bezoeken in het Antwerpse Stuyvenbergziekenhuis.

Gedichten en sprookjes

Ze kreeg post van andere invaliden en ‘schreef’ hen terug. Godelieve spoorde hen aan om niet op te geven.

Er ontstonden gedichten en sprookjes die ze dicteerde door te knipperen met haar ogen bij het opzeggen van het alfabet.

Ze bracht boeken uit en haar verhalen waren terug te vinden in tijdschriften.

Herinnering aan Godelieve

Godelieve overleed op 28 december 1968. Ze werd 29 jaar en werd begraven in Burcht. Haar grafzerk verwijst naar de illustraties uit haar boeken.

In 1986 werd een opvanghuis voor andersvalide volwassenen naar haar genoemd in Dilsen-Stokkem en kreeg de aanpalende straat haar naam. Ondertussen werd dit omgebouwd tot een woonzorgcentrum.

Godelieve Moenssens is met haar sprookjes nog steeds een voorbeeld van een sterke wil om door te zetten in het leven en vreugde te scheppen.

Gepubliceerd op dinsdag 30 augustus 2022 11.23 u.