Z-pas

Wie het financieel moeilijk heeft, kan in Zwijndrecht met de Z-pas tot 75 % vermindering krijgen bij de kinderopvang, scholen, verenigingen, de aankoop van eersteleeftijdsmelk, de vakantiewerking ZoWieZo, de bibliotheek, Ontmoetingscentrum ‘t Waaigat en andere vrijetijdsactiviteiten. Zo kan iedereen zonder zorgen genieten van het uitgebreide aanbod.

Naar aanleiding van de corona-pandemie geeft de Vlaamse Overheid eenmalig een bedrag aan de gemeente. Alle inwoners met een Z-pas krijgen een Zwijndrechtse Kadobon (ter waarde van 25,00 EUR per gezinslid). Wie al een Z-pas heeft krijgt de Zwijndrechtse Kadobon automatisch.

Heb je nog geen Z-pas, vraag hem dan aan. Doe je dit voor 1 maart 2021 dan krijg je nog een Zwijndrechtse Kadobon.

Voor wie ?

Voor inwoners van Zwijndrecht die het financieel moeilijk hebben.

Indien je als ouder een Z-pas hebt en je hebt co-ouderschap, maar je kinderen staan ten laste bij een ouder die niet in Zwijndrecht woont, dan krijgen je kinderen vanaf nu ook een Z-pas. Er wordt dan een Z-pas toegekend via registratie 'gedeeld verblijf'. Maak een afspraak bij de dienst bevolking om de registratie 'gedeeld verblijf' in orde te maken.

Voorwaarden

Je kunt als inwoner van Zwijndrecht een Z-pas aanvragen voor al je gezinsleden ten laste

- als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds

of

- als je in begeleiding bent bij het OCMW of een erkende schuldbemiddelaar

Hoe aanvragen ?

De pas is geldig voor één kalenderjaar. In 2021 blijft de Z-pas 2020 uitzonderlijk gelden. In het voorjaar van 2021 wordt de Z-pas vervangen door de UiTPAS.

Je kunt de pas op verschillende manieren aanvragen.

Als je in begeleiding bent bij het OCMW krijg je de Z-pas van je maatschappelijk assistent. Vraag hem of haar gerust naar de Z-pas. Deze pas wordt in de loop van december bezorgd.

Vraag info over de Z-pas bij de lagere school van je kinderen, de sportvereniging, de jeugdbeweging of de socio-culturele vereniging. Als je dit wenst, kunnen zij voor jou de Z-pas aanvragen bij de welzijnsbalie.

Kom langs, bel of mail naar de welzijnsbalie. Bezorg hen een attest van verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds op naam van het gezinshoofd of bezorg een attest van een erkende schuldbemiddelaar.

Wat meebrengen?

een attest verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds

of

een attest van een erkend schuldbemiddelaar

Meer info

welzijn@zwijndrecht.be of 0800 99 604

alert-box-close-text

Aangepaste dienstverlening

Voor de veiligheid van iedereen organiseren we onze dienstverlening zoveel mogelijk digitaal.

Voor de meeste zaken kun je terecht in het  e-loket.

Vind je daar wat je zoekt?

Dan regel je het best rechtstreeks in het e-loket. Hiervoor kun je geen afspraak maken.

Vind je daar niet wat je zoekt?

Voor sommige zaken is het noodzakelijk dat je langskomt in het gemeentehuis (een ID-kaart aanvragen bijvoorbeeld). Hiervoor kun je wél een afspraak maken via deze website.

Je hebt geen toegang tot internet?

We helpen je graag telefonisch verder op 0800 99 604 (gratis).