Zuil-Steen - Jef Mouton

Ingehuldigd: 20 juni 2004

Inplantingsplaats: pleintje aan de Seefhoeklaan (nabij de vijver)

Het kunstwerk

Zuil-Steen is een cilindervormige sculptuur met een hoogte van 546 cm en een diameter van 70 cm. Het werk is verdeeld in twee delen. Het onderste deel bestaat uit een monolieten blauwe hardstenen blok van 210 x 70 cm. Het bovenste deel is een geheel van 38 kralen samengesteld uit honderden blokjes blauwe hardsteen. Deze blokjes hebben een variërende lengte maar het grondvlak is steeds 5 x 5 cm. De blokjes werden aan stalen draden geregen en vormen zo kralen van 336 cm lengte die bovenaan een structuur bevestigd werden.
Op deze wijze ontstaat een contrast tussen één en veel, tussen een monoliet en honderden blokjes. Er is eenheid door met hetzelfde materiaal te werken, door dezelfde diameter aan te houden.
De monoliet verwijst naar stabiliteit en evenwicht. De kralen duiden eerder op een bedrieglijke en speelse luchtigheid. Het ‘hangen’ van de kralen refereert naar de monumentale treurwilgen op de achtergrond. De takken bewegen in de wind, terwijl de sculptuur rustig zichzelf blijft, meer hoeft de sculptuur ook niet te doen of te zijn.

De kunstenaar

Jef Mouton werd geboren op 1 juni 1952, woont en werkt in Waasmunster. Hij studeerde aan het Hoger Sint-Lucas Instituut in Gent (1969-1975) en behaalde in 1997 ook een Meestergraad Beeldhouwen. Hij is leraar aan de Academie voor Beeldende Kunst in Mortsel.

Sedert 1981 was zijn werk te zien in een indrukwekkende rij van individuele en groepstentoonstellingen.
Er staan tal van werken in de openbare ruimte, o.a. sculptuur voor de strooiweide Cantincrode in Mortsel, dubbelsculptuur voor de Nederlandstalige bibliotheek van Jette, zeven sculpturen voor het Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel, RVT De Kroon in Sint-Gillis-Waas, APZ Sint-Lucia in Sint-Niklaas en RVT Hof de Beuken in Ekeren.

Ook de gemeentebesturen van Edegem, Waasmunster en Lokeren, de Belgische Staat, het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Oost-Vlaanderen en de Nationale Bank van België hebben werk van Jef Mouton aangekocht.

Blauwe hardsteen is het geliefkoosde materiaal van de kunstenaar. Het heeft een blauwgrijze kleur met een bijna ontelbaar aantal tinten die beïnvloedt worden als de steen bewerkt wordt. Verder verweert en patineert het materiaal prachtig als hij buiten is geplaatst. Dit heeft een speciale betekenis voor de kunstenaar: de natuur geeft hem een materie, hij doet er iets mee en als het klaar is, schenkt hij alles terug aan de natuur en begint de sculptuur haar eigen leven te leiden.