Zwijndrecht genomineerd als fietsgemeente 2018

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde nomineerde negen steen en gemeenten als fietsgemeente of fietsstad 2018. Zwijndrecht kreeg samen met Gent en Kortrijk een nominatie in de categorie Fietsparkeren.

Fietsgemeente/Fietsstad 2018 wil lokale besturen die maatregelen nemen om het fietsgebruik in hun stad of gemeente te bevorderen, in de bloemetjes zetten. Alle Vlaamse steden en gemeenten kregen het voorbije najaar de gelegenheid om hun kandidatuur in te dienen. De VSV peilde bij de deelnemers naar concrete realisaties voor vlotter en veiliger fietsverkeer en hun toekomstplannen inzake fietsbeleid. De kandidaten werden volgens het aantal inwoners onderverdeeld in drie categorieën, per categorie duidde een vakjury onder leiding van de VSV drie genomineerden aan voor de algemene titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2018:

  • Categorie 1 - meer dan 50.000 inwoners: Gent, Kortrijk en Sint-Niklaas
  • Categorie 2 - tussen 20.000 en 50.000 inwoners: Deinze, Dendermonde en Turnhout
  • Categorie 3 – minder dan 20.000 inwoners: Bonheiden, Duffel en Peer

Daarnaast zijn er ook in totaal negen genomineerden voor specifieke awards:

  • Categorie “Beleid, monitoring en organisatie”: Bonheiden, Deinze en Gent
  • Categorie “Veilige netwerken”: Bonheiden, Gent en Peer
  • Categorie “Ontwerp en infrastructuur”: Gent, Hasselt en Mortsel
  • Categorie “Fietsparkeren”: Gent, Kortrijk en Zwijndrecht
  • Categorie “Fietscultuur en campagnes”: Bonheiden, Deinze en Gent
  • Categorie “Diensten en services”: Bonheiden, Gent en Mechelen

Wie de uiteindelijke winnaar zal zijn, wordt bekendgemaakt tijdens het Fietscongres op 5 juni.

Op de foto: Debby Cabus is samen met haar gezin gebruiker van de net geopende buurtstalling voor fietsen in de Prins Boudewijnstraat.

Naast de VSV zetelden het Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, de Vereniging van de Vlaamse Provincies, de Vlaamse overheid en een docent van de Hogeschool voor Verkeerskunde in de jury. “De kwaliteit van de ingediende dossiers was erg hoog. De combinatie van een grondig dossier, ingevuld door de kandidaten, met een deskundige jury en een terreinonderzoek door een gespecialiseerd studiebureau staat garant voor een oordeelkundige beslissing”, aldus juryvoorzitter Eddy Klynen (VSV).

Gepubliceerd op donderdag 8 februari 2018 16.14 u.