Zwijndrecht scoort een A op de Fair-O-Meter en blijft FairTradeGemeente

De Fair-O-Meter is een vragenlijst om het gemeentelijk engagement voor eerlijke handel te meten. Deze vragenlijst dient bovendien ook als herbevestiging van de titel FairTradeGemeente. Zwijndrecht scoorde een A en blijft zo FairTradeGemeente!

Hefboom voor eerlijke handel

Gemeente- en stadsbesturen zijn een krachtige hefboom om eerlijke handel vanzelfsprekend te maken. De kleine en grote acties die ze ondernemen, vormen samen een gigantische stap richting een meer eerlijke en duurzame wereld. En daar helpt deze FairTradeGemeente aan mee. Zwijndrecht was een van de eerste drie FairTradeGemeentes en geeft zo al 16 jaar het goede voorbeeld.

Fair-O-Meter meet het engagement

Het Vlaamse draagvlak voor fair trade blijkt heel coronaproof te zijn. Dat leert ons de Fair-O-Meter. Die brengt het engagement van de Vlaamse steden en gemeenten voor eerlijke handel in kaart. Maar liefst 188 onder hen vulden deze keer de Fair-O-Meter in en herbevestigen zo de titel van FairTradeGemeente voor 2021. Een bewonderenswaardige prestatie die aantoont dat onze drang naar sociale rechtvaardigheid door geen enkel virus kan worden tenietgedaan. 

Zwijndrecht doet eerlijke aankopen

Onze gemeente heeft een A gescoord op alle punten van de Fair-O-meter. Het gemeentebestuur investeert in een eerlijk aankoopbeleid, onder andere door de aankoop van fair trade koffie, thee en fruitsap. In de openbare aanbestedingsprocedures is “eerlijke handel” een verplicht criterium. 

Zwijndrecht zorgt voor verbinding.. 

De gemeente verbindt verschillende actoren om te kiezen voor eerlijke handel. Er zijn heel wat scholen, verenigingen en bedrijven in de gemeente bereid om eerlijke handel producten aan te kopen. Zo kopen verenigingen bij hun recepties of bij het zoeken van een geschenk bewust aan via Oxfam Wereldwinkel.

..en sensibilisering

Ook sensibilisering is belangrijk. Het gemeentebestuur communiceert actief naar haar inwoners over eerlijke handel. Voornamelijk op momenten zoals World Fair Trade Day (mei) en Week van de Fair Trade (oktober). De gemeente en de trekkersgroep verspreiden de boodschap van eerlijke handel ook via acties of events. Bijvoorbeeld bij de Mondiale Brunch op 11 november 2019 waar we een divers publiek van meer dan 250 inwoners bereikten. En tijdens Kleur was er een activiteit voor kinderen en jongeren uitgewerkt rond eerlijke handel.

Gepubliceerd op donderdag 1 april 2021 12.14 u.